Trouw aan jezelf
De muizenissen van het ego
Onze strakke normen brengen een keurslijf wat op diverse momenten in ons leven, te nauw aanvoelt. De oordelen passen niet en het wrikt en wringt om je ernaar te voegen. We zijn opgevoed met de norm dat je liefdevol naar de ander en je omgeving moet zijn. Een oud gezegde als ‘wie goed doet, goed ontmoet’ is daar een mooi voorbeeld van. Wanneer je echter dit doet vanuit je opvoeding, heb je dit nog niet intrinsiek eigen gemaakt. Je gedraagt je zoals het hoort volgens je ouders en later zoals je school en je werkgever het van je verwachten. ‘Wiens brood men eet, diens taal men spreekt’, is nog zo’n oneliner.
Reis naar volwassenheid
Om vrij te worden van de verwachtingen van gezagsdragers, heb je je eigen zeggenschap en je recht tot zelfbeschikking op te eisen. Losmaken van gezag levert je naast de euforie van vrijheid ook gevoelens van eenzaamheid op, dat hoort bij de weg naar volwassenheid. Het is de andere kant van de medaille van het op eigen benen staan. Een samenleving leeft pas echt als haar leden leven en beweeglijk zijn en zich van binnenuit verbinden met gedragsregels die eigen gemaakt zijn. Dan is er een gedragen commitment en gaat samenleven vanzelf, eer en geweten zijn gesetteld.
Tweespalt
De tweespalt in je gevoel markeert de overgang van aangeleerd weten naar een volwassen staat. En vraagt tijd om tot consistent gedrag te komen, waarbij je vanuit je gezuiverde zelf en in vrije keuze kunt verbinden. Soms zijn er blokkades die vanuit je systeem van herkomst je volwassen eigen weg dwarsbomen. Het systeemwerk van Theater van de Ziel kijkt in de diepte naar de lijnen vanuit je voorouders en brengt de mogelijkheid tot een gezonde ordening en balans. Dan is de weg vrij voor je eigen persoonlijke werk. Het vraagt discipline om trouw te zijn aan jezelf met volwassen eigenheid als lonkend perspectief. Succes is je reis.
Een doorleefd gevoel in woorden gevat. Mooi, integer en wijs…….